Povijest

Untitled-Scanned-21NK “Posavina” iz Velike Kopanice, klub je koji dugu tradiciju igranja nogometa čuva od svog osnutka daleke 1932. godine pa do danas. Pored Slavonskog Šamca (1912.), Sikirevaca (1923.), Donjih Andrijevaca (1925.), Sredanaca (1927.), Garčina (1928.), Svilaja (1929.) i Vrpolja-Strizivojne (1927.), jedan je od najstarijih klubova osnovanih na ovom području.

O početku igranja nogometa i osnivanju NK “Posavine” ne postoje pisani tragovi, jer oni ili nisu zapisani ili su zagubljeni. Prvi opsežniji pisani pokušaj objedinjavanja i sačinjavanja nogometne prošlosti u Velikoj Kopanici napisan je od strane autora i administratora ovih web stranica u sklopu “Zbornika radova” Zbornik radovao Velikoj Kopanici predstavljenog javnosti 2001. godine. Nešto opširniji prikaz rada i djelovanja kluba, sa registrom članova, objavio je 2013. godine gospodin Emerik Munjiza u monografiji „Osamdeset godina nogometa u Velikoj Kopanici“, Knjigagdje je pod nazivom Od športskog društva „Hajduk“ do Nogometnog kluba „Posavina“ 1932.-2012., opisao povijesni rad kluba kroz njegove sustave natjecanja, članstvo, kao i ostale kulturno-zabavne aktivnosti. Ovoj vrijednoj izdavačko-povijesnoj zbirci radova, pridružio se i prof. Željko Flidr koji je povodom obilježavanja 90 godina igranja nogometa, izdao fotomonografiju pod nazivom NK “Posavina” Velika Kopanica 1932.-1922. i tako devedeset godina. Fotomonofrafijom su obuhvaćeni počeci igranja nogometa pa sve do današnjih dana i kako kaže autor “I tako 90 godina”.

OSNIVANJE ŠD „HAJDUK“

Velika Kopanica prema popisu stanovništva iz 1931. godine, ima 1 819 stanovnika uglavnom njemačke nacionalnosti. Osnivanje kluba pokazalo se kao pogodno mjesto okupljanja studenata i gimnazijalaca.

Prema prepričavanjima starijih mještana, oko 1932. godine ženska mladež okupljala se u rukometni klub Vesna, dok muška populacija osniva i okuplja se oko Športskog društva “Hajduk”. Klub se u to vrijeme nije zvanično registrirao, iako od 1924. godine djeluje Osječki nogometni podsavez, koji ima župe Osijek, Đakovo, Slavonska Požega, Belišće i Nova Gradiška. O kvaliteti igrača u to vrijeme kao i o snazi kluba, može se čuti u pričanjima starijih mještana koji kažu da je ŠD “Hajduk” pobjeđivao utakmice i sa deset do petnaest postignutih zgoditaka u protivničkoj mreži.

Dresova klub u početku nije imao, a prema jednoj sačuvanoj fotografiji iz 1936. godine, igrači su bili obučeni u bijele majice, vjerojatno po uzoru na istoimeni klub iz Splita po kojem su vjerojatno dali i prvo ime „Hajduk“ ili zbog toga što je bilo jednostavnije naći neku potkošulju bijele boje i u njoj igrati nogomet.

Do početka II svjetskog rata, u klubu se aktivno radi, a odigravaju se samo prijateljske utakmice sa klubovima iz susjednih mjesta Slavonskog Šamca, Strizivojne, Garčina i drugih mjesta.

Početkom II svjetskog rata, veliki dio mladeži iz Kopanice, uključuje se u redove NOP-a među njima i veliki dio njih iz ŠD “Hajduk”. Klub za vrijeme rata nije radio, jedino što je živio u srcima svih onih koji su ga voljeli, da bi njegov rad oživjeli nakon konačnog oslobođenja.

NOVI POČECI RADA POD NAZIVOM ŠD “BRATSTVO”

Nakon oslobođenja, mještani Velike Kopanice nastavili su živjeti svojim životom u kojem su ostale uspomene na događanja kako za vrijeme rata tako i prije njega, a u tim uspomenama bile su i sve one utakmice koje su odigravane na kopaničkom igralištu. Grupa mladih zaljubljenika u nogomet, odlučila je ponovo oživjeti klub i nogomet u Kopanici i ogledati snage sa momcima iz drugih mjesta. 1947. godine Vojta Flidr i Mato Majetić (Kovrlija), odlaze u Đakovo, jer je Kopanica u to vrijeme pripadala Đakovačkom kotaru, gdje u tamošnjem podsavezu prvi puta zvanično registriraju klub pod nazivom SD “Bratstvo”. Untitled-Scanned-22Naziv kluba je simboličan i on je vjerojatno kao i prvi naziv kluba “Hajduk”, simbolizirao tadašnja razmišljanja o životu, a o bratstvu je tada govorio u njegovom širem značenju bratstvu i jedinstvu naroda i narodnosti u bivšoj Jugoslaviji. Svoju prvu zvaničnu prvenstvenu utakmicu , “Bratstvo” je odigralo u mjestu Beketinci, na osječkom području, gdje su izgubili sa visokih 10:1. Prvu utakmicu odigrali su Ivan Rubić, Ivo Rakitić, Vojta Flidr, Lovro Jarić, Pavo Vukovac (Babin), Pišta Rorbaher, Mato Majetić (Kovrlija), Stanko Milojević (Čojo), a prvi službeni zgoditak za NK “Bratstvo” na toj utakmici postigao je Lovro Jarić. Ovoj ekipi kasnije su se priključili Franjo Lemešić, Lazo Lazarević, Đuro Crljenica, Anto Kovačević, Marin Gudelj (nastupao za riječki Kvarner), kao i mnogi drugi.

U vrijeme smjene generacija, prva poslijeratna generacija napušta sportska borilišta, a na scenu stupaju nove mlade generacije omladinaca, koje mijenjaju naziv kluba u NK “Omladinac” koji je pod tim imenom djelovao samo jedno kratko vrijeme. 1950. godine osnivanjem nogometnog centra Slavonski Brod, klub napušta natjecanja u Đakovačkom nogometnom savezu i potpada pod NSO Slavonski Brod.

Velika Kopanica je u to vrijeme jedna od urbanijih sredina kroz koju prolazi željeznička pruga Vrpolje-Sarajevo, a u samom mjestu radi mjesni mlin i pilana Posavina iz kojeg se u klubu okupljao i najveći broj igrača i članova uprave. Budući da su radili u istoj radnoj organizaciji i igrali u istom klubu, 1953. godine, mijenja se i naziv kluba u NK “Posavina” koje ima i danas. Od 1953. godine klub sudjeluje u natjecanju u četvrtoj grupi tzv. Podsavezu NSO Slavonski Brod zajedno sa “Slogom” iz Vrpolja, “Graničarom” iz Slavonskog Šamca, “Šokadijom” iz Babine Grede, “Omladincem” iz Sikirevaca, te “Slogom” iz Gundinaca. Nakon jesenskog djela takmičenja, zauzima treće mjesto iza “Sloge” (Vrpolje) i “Graničara” (Slav. Šamac) sa osvojenih 6 bodova.

Negdje oko 1961./62. godine rodila se ideja o održavanju kulturno-zabavnog života kluba pod nazivom „Plava sportska noć“. Plava sportska noć postala je svojevremeno jedna od najposjećenijih i najmasovnijih zabava u Kopanici i okolici, a ujedno i jedan od najvažnijih izvora prihoda kluba. Zabava se održavala uglavnom početkom godine u starom vatrogasnom domu i trajala je do ranih jutarnjih sati, a u organizaciju iste uključivali su se svi članovi kluba.

U natjecateljskim godinama 1961/1962. godina i 1962/63. godina. klub bilježi izuzetno dobre i visoke rezultate i svrstava se u sam vrh tablice. U jesenskom dijelu 1961. godine zauzima prvo mjesto u grupi V – Vrpolje sa osvojenih 7 bodova ispred “Graničara” iz Slavonskog Šamca koji osvaja 4 boda koliko imaju i “Sloga” Vrpolje i “Sloga” Gundinci, dok je na posljednjem mjestu “Borac” iz Sikirevaca sa osvojenim 1 bodom. Jesenski dio prvenstva 1962. godine, „Posavina“ je natjecanje u grupi Vrpolje, završila na 3. mjestu sa osvojenih 6 bodova iza klubova “Borca” iz Sikirevaca i “Sloge” iz Gundinaca koji osvajaju 7 bodova. U grupi Vrpolje pored “Posavine”, takmičile su se ekipe “Borca iz Sikirevaca, “Sloge” iz Gundinaca, “Sloge” iz Vrpolja, “Mladosti” iz Čajkovaca i “Slavonca” iz Starih Perkovaca. U uzbudljivom nastavku proljetnog prvenstva, rasplet i kulminacija svih događaja nije završen do posljednjeg kola prvenstva u kojem je na kraju „Posavina“ pobjedom od 4:1 protiv NK “Borac” iz Sikirevaca, zauzela prvo mjesto sa osvojenih 13 bodova što ih prvi puta odvodi u veći rang natjecanja odnosno u podsavez. Iste godine, Posavina nastupa na nogometnom turniru u Gundincima, gdje zauzima 1. mjesto.

Od 1953. godine do 1968. godine, Posavina je sudjelovala u natjecanju Brodskog podsaveza i brodskog kotara u kojem je sustav natjecanja podijeljen u dva razreda. U najvišem podsaveznom rangu, NK Posavina natjecala se dvije godine 1964/65. i 1965/66. godine.

Od 1968. godine, Nogometni podsavez Slavonski Brod mijenja ime u Nogometni savez Slavonski Brod gdje sudjeluju i ekipe iz sjeverne Bosne. Od 1986/87. Godine ove ekipe izlaze iz sustava natjecanja i nastavljaju natjecanje u svojim savezima. Novoformirani Nogometni savez Slavonski Brod, natjecanje je organizirao kroz Jedinstvenu podsaveznu ligu i dvije općinske lige Istok i Zapad. Posavina sudjeluje u natjecanju kao član Prve općinske lige – Istok i u ovom sustavu sudjeluje sve do 1974. godine.

Od 1974. godine u sustav natjecanja Nogometnog saveza Slavonski Brod uključuju se klubovi sa područja Nove Gradiške. Dolazi do promjena u sustavu natjecanja, pa tako postoji Jedinstvena podsavezna liga, dvije Prve općinske lige Istok i Zapad i tri grupe Vrpolje, Garčin i Sibinj. Pošto su u sustavu natjecanja sudjelovali klubovi iz Bosne, od 1975/76. godine formirana je međuopćinska liga u kojoj se nalazi i NK „Posavina“. U ovom rangu natječe se do 1978/79. godine kada ispada u 2. Općinsku ligu.

Od 1984. godine, NK „Posavina“ je ponovo član najvišeg ranga natjecanja NSO Slavonski Brod u kojem je dočekala i Domovinski rat.

Zbog ratnih zbivanja, 1991. godine nisu organizirana sportska natjecanja, da bi 1992/93. godine bilo organizirano natjecanje u mini ligama. Natjecanje je u početku bilo neslužbeno, međutim naknadno je donesena odluka da se rezultati i službeno priznaju, zbog čega „Posavina“ gubi status člana Prve općinske lige.

Sve do 2008. godine, Posavina se natjecala u II. Županijskoj ligi – skupina Istok. Te godine zauzima prvo mjesto i prelazi u najviši rang natjecanja odnosno jedinstvenu Prvu županijsku ligu. Početkom srpnja 2016. godine, ostavkom upravnog odbora i odlaskom svih igrača iz kluba (uglavnom su i bili igrači iz drugih mjesta), NK “Posavina” odustaje od daljnjeg natjecanja u 1. Županijskoj ligi i nastavlja rad sa kategorijama pionira i juniora. Od kolovoza 2017. godine, Posavina nastavlja natjecanje sa seniorskom ekipom. Seniorska ekipa natječe se u 3. ŽNL – istok u sezoni 2017/2018. sa minusom od 6 bodova. Na kraju sezone “Posavina” zauzima 2. mjesto i ulazi u viši rang natjecanja odnosno 2. ŽNL Istok u kojoj se natječe u 2018./2019. godini.

Jesenski dio prvenstva 2019./2020. godine NK “Posavina” je nastavila natjecanje u 2. ŽNL Istok. Na kraju jesenskog dijela zauzima 4. mjesto i čeka nastavak prvenstva u kojem zbog najavljene reorganizacije sustava natjecanja nastoji zauzeti visoku poziciju kako bi se plasirala u viši rang natjecanja. Proljetni dio nije niti započeo, kada je prekinut zbog zdravstvene situacije sa COVID-19 virusom koja je zavladala u cijelom svijetu. U svibnju 2020. godine prvenstvo nije nastavljeno kako se očekivalo već su prihvaćene pozicije klubova sa kraja jesenskog dijela. Prema najavljenoj reorganizaciji sustava natjecanja, NK “Posavina” se plasirala u viši rang natjecanja odnosno u 1. ŽNL – Istok u kojoj će nastaviti natjecanje u jesenskom dijelu 2020./2021. godine.